Електроний гербарій

Аїр болотний


Назва українською Аїр болотний
Назва латинською Acorus calamus
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження береги річок, заболочені місця, стоячі води, луки, болота майже в усій Україні, поширений в Євроиейській частині ( крім Карпат і Донецької області
Клас Покритонасінні
Родина
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу Багаторічна трав'яна рослина. Кореневище товсте, повзуче, гілчасте, зеленувато-жовте ззовні, біле всередині з довгими коренями-придатками. Листки яскраво-зелені, жорсткі, мечовидні або лінійні, завширшки до 1—2 см. Квітки дрібні, зеленувато-жовті, зібрані на верхівці стебла в циліндричну качалочку завдовжки 4—12 см, відхилений від стебдаі неначе бічний, по¬верхня якої ніби вкрита бородавками. Уся рослина, зокрема кореневище, дуже запашна. Плід — шкірястий, суха ягода .Цвіте.аїр у другій половині травня — в червні, але стиглого насіння не дає, розмножується вегетативно.
Сировина, що використовується корінь та кореневища
Біологічно активні речовини
Форма використання багатофункціональна ( лікарська, ефіро – олійна, їстівна, прикладна) Застосовують у медицині, парфюмерній і харчовій промисловості ефірну олію, на яку багаті кореневища рослини.
Групи захворювань, при яких використовуються при зниженому апетиті, для поліпшення апетиту, як складова частина суміші, з яких готують настої проти запорів, проти випадання волосся. Корені і кореневища аїру входять до складу апетитного чаю №1 та шлункового чаю № 1. При лікуванні гастриту а також як жовчогінний засіб.
Строки збору виду – осінь ( вересень, жовтень) , коли рівень води у водоймах знижується.
Медопродуктивність -


Всі визначення | Всі рослини