Електроний гербарій

Свербіжниця польова


Назва українською Свербіжниця польова
Назва латинською Knautia arvensis L.
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження Росте по всій території області.
Клас Покритонасінні
Родина Черсакові
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу Кореневище – багатоголове, восени розвиває зимуючу розетку листків. Стебло – борозенчасте, прямостояче, 20 – 70 см заввишки, просте, або у верхній частині розгалужене, білувате від короткого опушення і, крім того, з довшими шорсткими волосками. Листки – супротивні, ланцетні, шорстковолосисті; прикореневі і нижні стеблові листки – черешкові, видовженоланцетні або перистонадрізані, з більшою верхньою часткою, по краях – зубчасті, верхні стеблові – непарноперистороздільні, з цілісними або зубчастими частками, короткочерешкові, або сидячі, рідше листки цілісні. Квітки – двостатеві, неправильні, в приплюснутопівкулястих головках, оточених обгорткою, з ланцетним загострених по краю війчатих листочків; чашечка складається з дрібних, неоднакового розміру чашолистків, розташованих двома кільцями (при основі і на верхівці зав’язі); віночок – лійковидний, чотирьох лопатевий (лопаті видовженояйцевидні, до верхівки трохи звужені) у зовнішніх квіток - у головці крупніший і більш неправильний. Плід – сім’янка. Цвіте з червня до вересня.
Сировина, що використовується Трава, заготовлена під час цвітіння рослини.
Біологічно активні речовини Іридоїди, сапоніни, дубильні й гіркі речовини, каротин (у свіжому листі до 140 мг %), цукри.
Форма використання Водні настої трави, сухий порошок.
Групи захворювань, при яких використовуються Для виведення з організму токсичних продуктів, має відхаркувальну, антисептичну, протизапальну і антисептичну дію. При кашлях, бронхітах, запаленні сечового міхура, хронічних алергічних дерматитах, при різних шкірних захворюваннях.
Строки збору виду Червень - серпень.
Медопродуктивність 30-50 кг/га


Всі визначення | Всі рослини