Електроний гербарій

Щавель кінський


Назва українською Щавель кінський
Назва латинською Rumex confertus Wild.
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження По всій території області, на вологих луках, узліссях, вздовж доріг, рівчаків.
Клас Покритонасінні
Родина
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу Стебло – пряме, борозенчасте, до 1,5 м заввишки. Листки – чергові, зісподу коротко пухнасті, при основі з розтрубами, які обгортають основу меживузля; нижні листки з довгими, зверху жолобчастими черешками – видовженосерцеподібні, по краях хвилясті, верхні – яйцевидноланцетні. Квітки – двостатеві, зібрані у верхній частині стебел в густе волотовидне суцвіття. Оцвітина з 6 листочків, розміщених у 2 кола, зелена, і чашовидна; зовнішні листочки оцвітини трохи менші від половини ширини внутрішніх, внутрішні – округлояйцеподібні з розвиненим горбочком на одній частці. Плід – тригранний горішок. Цвіте у травні–червні.
Сировина, що використовується Корені – заготовлені восени або ранньої весни.
Біологічно активні речовини Корені щавелю містять дубильні речовини (8-10 %), антрахіни (хризофанова кислота, емодин), флавоноїди, ефірна олія, кавова кислота, оксалат кальцію (до 9 %), залізо у формі органічних сполук.
Форма використання Галенові препарати, водні і спиртові настойки, порошок з коренів.
Групи захворювань, при яких використовуються При діурезі, як капілярозміцнююча, протисклеротична і протизапальна рослина, яка є джерелом вітамінів у дієтотерапії. Зовнішньо для лікування запалення ясен, ангін та шкірних захворювань. Свіжим потовченим листям лікують застарілі незагоюючися рани і виразки.
Строки збору виду Корені, заготовлені весною (квітень) або восени (вересень-жовтень).
Медопродуктивність Пилконос


Всі визначення | Всі рослини