Електроний гербарій

Деревій звичайний


Назва українською Деревій звичайний
Назва латинською Achillea millefolium L.
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження По всій території, на луках, по узліссях, галявинах, степових схилах, вздовж доріг
Клас Покритонасінні
Родина Айстрові (складноцвіті)
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу Стебло – прямостояче, 40-100 см заввишки, в горі розгалужене, біля основи здерев’яніле. Листки – ланцетні, двічіперисторозсічені, з численними віддалено розміщеними сегментами; стрижень листка крилатий, з кінцевими частками, з одиничними зубцями у верхній частині. Квітки – зібрані у кошики, що утворюють щитковидне суцвіття; крайові квітки – язичкові, маточкові, білі, або зрідка рожевуваті; серединні – трубчасті, двостатеві. Плід – сім’янка. Цвіте у червні – вересні.
Сировина, що використовується Трава, зібрана під час цвітіння, квітки
Біологічно активні речовини Ефірні олії, флавоноїди (лютеолін-7-глікозид, рутин), сесквітерпени (матрицин, мілефоліт, балханолід), дубильні й гіркі речовини, ахілеїн, вітамін К, органічні кислоти (оцтова, мурашина, ізовалеріанова). До складу ефірної олії входять проазулен, камфора, борнеол, туйон, цинеол, каріофілен.
Форма використання Водні і спиртові настої трави, свіжий сік, порошок
Групи захворювань, при яких використовуються Як кровоспинний засіб, при легеневих, кишкових, гемороїдальних і носових кровотечах, при кровотечах з ясен і ран, в гінекології; при зниженому апетиті, гіпоацидному гастриті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при хворобах печінки, нирок і сечового міхура. Зовнішньо – при гніздовому облисінні, вуграх, геморої і герпесі, виразках, фурункулах, сприяють загоєнню свіжих і нагноєних ран. Народна медицина використовує деревій при головних болях, безсонні, істерії, туберкульозі легень, нирко-кам’яній хворобі, як протиглисний засіб, та для стимулювання виділення молока у матерів-годувальниць.
Строки збору виду Червень - вересень
Медопродуктивність Пилок, 3-6 кг/га


Всі визначення | Всі рослини