Електроний гербарій

Льонок звичайний


Назва українською Льонок звичайний
Назва латинською Linaria vulgaris Mill.
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження По всій території області як бур’ян на полях, по межах, біля доріг, на степових схилах, серед чагарників.
Клас Покритонасінні
Родина Ранникові
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу Стебло – прямостояче, просте, або розгалужене, густо облистнене, 30-90 см заввишки. Листки – прості, цілокраї, лінійноланцетні або майже лінійні, гострі, при основі звужені, сидячі, 2-6 см завдовжки, з загорнутими краями. Квітки – двостатеві, неправильні, в густих верхівкових китицях; віночок з довгою шпоркою, блідо-жовтий двогубий з червонувато-оранжевою волосистою випуклістю на нижній губі. Плід – довгаста, вдвоє довша за чашечку коробочка. Цвіте у червні - серпні.
Сировина, що використовується Трава зібрана під час цвітіння.
Біологічно активні речовини Акклоїд d,l-пеганін, флавоноїдні глікозиди лінарин, пектолінарин, неолінарин, ацетилпектолінарин, ціанідиновий глікозид, антиренідхлорид, іредоїд аукубін, пектинисті і смолисті речовини, слиз, фітостерин, холін, каротин, аскорбінова, фолієва, лимонна і яблучна органічна кислоти.
Форма використання Спиртовий екстракт, водний відвар, мазь.
Групи захворювань, при яких використовуються Для зниження артеріального тиску, має жовчогінну і послаблюючу дію, використовується при атонії кишок та тривалих запорах, як сечогінний засіб, при задишці, жовтяниці різного походження, запаленні жовчних шляхів, при хронічному коліті і геморої, для лікування енурезу. при хронічних шкірних хворобах.
Строки збору виду Червень - серпень.
Медопродуктивність Нектар


Всі визначення | Всі рослини