Електроний гербарій

Парило звичайне


Назва українською Парило звичайне
Назва латинською Agrimonia eupatoria L.
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження По всій території області, у світлих лісах, на узліссях, серед чагарників, лучних степах, степових схилах, край доріг.
Клас Покритонасінні
Родина Розоцвітні
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу Міцне, повзуче просте, або розгалужене кореневище. Стебло – 30-85 (100) см заввишки, прямостояче, просте, або розгалужене, густо вкрите, як і черешки листків, довгими жорсткими горизонтально відхиленими та короткими тонкими більш-менш кучерявими білуватими або рудуватими волосками. Листки чергові, перерванонепарноперисті, зверху темно-зелені, розсіяноприлегловолосисті, зі споду – білуваті від густого шовковисто-бархатистого опушення, і розсіянозалозисті; нижні та серединні листки – розетковидно зближені при основі стебла, черешкові; верхні віддалені один від одного, сидячі; листочки (3-13) сидячі, еліптичні, видовженояйцевидні або ромбовидні, до основи зубчаті, з 9-21 великим загостреним зубцем, із такою ж кількістю бокових жилок; проміжні часточки (їх по 2-3 пари в кожному проміжку між листочками) яйцевидні, цілокраї, або з 2-3 зубцями на верхівці. Прилистки – косо яйцевидні по верхівці загострені, при основі напівяйцевидні по краю з гостреми зубцями. Квітки – правильні, двостатеві, 5-пелюсткові, запашні, зібрані колосовиднею китицею на верхівці стебла; пелюстки видовженояйцевидні, оранжево-жовті. Плід – 2-3 горішка, вміщені в гіпантій; гіпантій – дзвоникуватий, з глибокими борозенками, що доходять майже до його основи, густоволосистий, вгорі під чашечкою з багаторядним колом, прямостоячих гачковидно зігнутих шипиків. Цвіте у червні - серпні.
Сировина, що використовується Трава заготовлена під час цвітіння (верхівки стебел 30-40 см), листя.
Біологічно активні речовини Дубильні речовини, ефірні олії, стероїдні сапоніни, кумарини, гіркоти, органічні кислоти (яблучна, лимонна), холін, вітамін С, нікотинова кислота, вітаміни групи В, алкалоїди, кримнезем.
Форма використання Водні настої і відвари трави
Групи захворювань, при яких використовуються При хворобах печінки і жовчного міхура (гепатит, жовтяниця, жовчно-кам’яна хвороба), як шлунковий засіб, протиотрута при алкалоїдних отруєннях, при проносах і глистах, від геморою та бородавок, для зупинки внутрішніх кровотеч, у випадках стійкого запалення сечового міхура, при нічному не утримуванні сечі, та при застійних явищах і набряках. Зовнішньо – настій трави вживають при запальних процесах дихальних шляхів, для лікування ран, пролежнів і виразок.
Строки збору виду Червень - серпень.
Медопродуктивність Нектар, посередній медонос


Всі визначення | Всі рослини