Електроний гербарій

Синяк звичайний


Назва українською Синяк звичайний
Назва латинською Ehium vulgare L.
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження По всій території області, на сухих луках, степових схилах, як бур’ян вздовж доріг і в посівах на полях, на забур’янених місцях біля жита.
Клас Покритонасінні
Родина Шортколистні
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу Стебла – прямостоячі, з 30-100 см заввишки, від основи розгалужені, рідше прості, вкриті жорсткими відстовбурченими волосками, розміщеними на невеличких білуватих горбочках, коротко і м'яко опушені. Листки – чергові, цілокраї, загострені, з 1 повздовжньою жилкою, зі споду сизуваті від сірого опушення, зверху з білими або буруватими горбочками на яких розміщені тонкі волоски. Прикореневі листки – видовжено ланцетні, як і нижні стеблові звужені до основи в широкі черешки, розміщені густою розеткою, засихають під час цвітіння рослини, стеблові – лінійно-ланцетні або вузько ланцетні, середні та верхні – сидячі, біля основи – округлі, поступово зменшені в напрямку до верхівки стебла. Квітки – двостатеві, майже сидячі, в численних видовжено лінійних простих завійках, зібраних у верхівкове вузьке волотисте суцвіття; віночок – лійковидний, спочатку червонуватий, потім синій, трохи неправильний, у 2 рази довший за чашечку, із широким, косим, нерівномірним, п’ятилопатевим відгином. Плід – складається з 4 горішків. Цвіте у червні - вересні.
Сировина, що використовується Трава, зібрана під час цвітіння.
Біологічно активні речовини Сапоніни, алкалоїди (циноглосин, консолі дин, холіл), аскорбінова кислота (до 120 мг %).
Форма використання Відвари.
Групи захворювань, при яких використовуються Настій трави виявляє високу антигормональну активність. В народній медицині використовується, як відхаркувальний і заспокійливий засіб (при кашлі, коклюші), як протисудомний засіб при епілепсії.
Строки збору виду Червень - вересень.
Медопродуктивність Нектар. Згадує про нього Прокопович.


Всі визначення | Всі рослини