Електроний гербарій

Хвощ польовий


Назва українською Хвощ польовий
Назва латинською Equisetum arvense L.
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження По всій території області, як бур’ян на полях, луках.
Клас
Родина Хвощові
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу Бурувато – чорне розгалужене кореневище у вузлах яких утворюються кулясті бульбочки. Стебла двох типів: весняні – спороносні, літні – безплідні. Спороносні пагони – рожево-бурі, соковиті, членисті, нерозгалужені, з’являються на провесні і несуть на верхівках яйцевидноциліндричні колоски з спорофілами, у спорангіях яких утворюються спори. Після висипання спор спороносні пагони відмирають і рослина розвиває яскраво-зелені, кільчасторозгалужені безплідні стебла з 6-12 ребрами і косо догори спрямованими багатогранними гілочками. Листки – лусковидні, розміщені кільцями, зростаються у піхви. Піхви листків на спороносних стеблах дзвониковиднопотощені, з 8-12 чорно-бурими зубцями, на безплідних - дзвониковидні. Спороносить у березні - квітні.
Сировина, що використовується Трава хвоща – заготовлена влітку.
Біологічно активні речовини Кремнієва кислота до 25 %, флавоноїди, еквізитрин, ізокварцитрин, лютеолін, дубильні, смолості, гіркі речовини, ситостерол, органічні кислоти (аконітова, щавлева, яблучна, лінолева), вітамін С (до 190 мг %), каротин.
Форма використання Відвар трави, екстракт, свіжий сік.
Групи захворювань, при яких використовуються Виявляє сечогінну, кровоспинну, протизапальну та ремінералізуючу дію. Застосовується у складі сечогінних чаїв, при ексудативному плевриті, лікуванні атеросклерозу судин серця і головного мозку, уражень капілярів, а також туберкульозі легень і шкіри, як герентологічний препарат, при гострому отруєнні свинцем, при дизентерії. Народна медицина вживає при ревматизмі, подагрі, запаленні сідничного нерва, при легких і середніх формах цукрового діабету, лікуванні лишаю і екземи, примочки і протирання обличчя при жирній і пористій шкірі.
Строки збору виду Березень - квітень.
Медопродуктивність -


Всі визначення | Всі рослини