Електроний гербарій

Рогіз широколистий


Назва українською Рогіз широколистий
Назва латинською Typha latifolia
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження загалом у світі відомими є 16 видів рогозу, поширених від північного полярного кола до 30 град. Південної широти. В Україні ростуть 5 видів, з них найпоширеніші 2 види: - Рогіз широколистий - Typha latifolia - Рогіз вузьколистий - Typha angystifolia
Клас
Родина
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Багаторічні
Форма органу багаторічна травяниста болотяна або прибережна рослина. Стебло прямостояче, досягає 2 - 2.5 м. Особливістю рослини є те, що її кореневище і значна частина стебла знаходиться під водою. На 1 – 2 році розвивається тільки листя, а на 3 – му виростає міцне циліндричне стебло, яке закінчується суцвіттям.Суцвіття щільно складене з сирих волосків, яке складається з 2 частин (качанів) – жіночого (нижче) )і чоловічого( вище). Після запилення і дозрівання чоловіча частина суцвіття обсипається, а жіноча утворює дрібні плоди з волосками світлого, темнокоричневого або чорного кольору.Кореневище – повзуче, товсте.Листки – великі, лінійні, з довгими піхвами. Квітки – одностатеві, без оцвітини, зібрані на верхівці стебла в колосовидне циліндричне суцвіття. Плоди – дрібні, горішковидні, з летучками.В Україні рогіз цвіте у червні – липні.
Сировина, що використовується стебла, листя, кореневище,
Біологічно активні речовини
Форма використання рогіз цінна плетивна, волокниста, целюлозно – паперова, будівельна, харчова, кормова, лікарська і декоративна рослина.
Групи захворювань, при яких використовуються відвар кореневище застосовують при лікуванні дизентерії, колітів, та кривавого поносу. Пух суцвіть або подрібнене листя прикладають до опіків, ран, саден, порізів.
Строки збору виду найкращий термін заготівлі рогозу з 15 серпня по 1 жовтня, бо в цей час листки рогозу мають найбільшу міцність і гнучкість, але в багатьох місцевостях рогіз заготовляють при
Медопродуктивність -


Всі визначення | Всі рослини