Електроний гербарій

Сусак звичайний


Назва українською Сусак звичайний
Назва латинською Butomus
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження поширений в Євразії, північно – західній Африці, натуралізований в Північній Америці. В Україні сусак звичайний росте на всій території.
Клас Покритонасінні
Родина Зонтичні
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Однорічні
Форма органу трава багаторічна, водна чи болотна, ризомна, зазвичай з молочним соком. Стебло – тонке, прямостояче, , безлисте, що виростає від 60 до 150 см. у висоту. Кореневище - товсте, м’ясисте, горизонтальне. Листя – прямі, плоскі, темно – зелені завдовжки близько 1 м. і шириною до 1см. мають ланцетну форму і відходять від основи стебла. У молодих екземплярів сусака листя має ефектний пурпурний наліт, який з часом зникає. Квіти двостатеві, кінцеві, довгоніжкові зонтики світло – рожевого забарвлення , з 3 вільними приквітками, мають досить оригінальну будову і утворюються 6 пелюстками, 9 тичинками і 6 маточками яскраво – малинового кольору. Цвітіння рослини настає на початку літа і триває близько 2 місяців. Плоди – кільце стручків навколо стебла. Стручки з верхівковим довгим дзьобом, насіння численне.
Сировина, що використовується кореневище, стебла, листя.
Біологічно активні речовини
Форма використання кормова, їстівна, лікувальна, нродно – господарська ( для плетіння корзин, рогожі), декоративна рослина.
Групи захворювань, при яких використовуються у народній медицині використовують кореневище для лікування бронхіту, сухого кашлю, застуди, лихоманки, віті ліго, лейкодермі.
Строки збору виду – рано навесні, до того моменту, поки рослина починає цвісти, можна пізно восени, коли закінчується вегетація.
Медопродуктивність -


Всі визначення | Всі рослини