Електроний гербарій

сусак звичайний


Назва українською сусак звичайний
Назва латинською Butomus
Тип Вищі рослини
Вид ресурсу Відновлювальні
Ареал розповсюдження – поширений в Євразії, північно – західній Африці, натуралізований в Північній Америці. В Україні сусак звичайний росте на всій території.
Клас Покритонасінні
Родина Зонтичні
Сімейство
Біологічна форма Трава
Вікова форма Однорічні
Форма органу трава багаторічна, водна чи болотна, ризомна, зазвичай з молочним соком. Стебло – тонке, прямостояче, , безлисте, що виростає від 60 до 150 см. у висоту. Кореневище - товсте, м’ясисте, горизонтальне. Листя – прямі, плоскі, темно – зелені завдовжки близько 1 м. і шириною до 1см. мають ланцетну форму і відходять від основи стебла. У молодих екземплярів сусака листя має ефектний пурпурний наліт, який з часом зникає. Квіти двостатеві, кінцеві, довгоніжкові зонтики світло – рожевого забарвлення , з 3 вільними приквітками, мають досить оригінальну будову і утворюються 6 пелюстками, 9 тичинками і 6 маточками яскраво – малинового кольору. Цвітіння рослини настає на початку літа і триває близько 2 місяців. Плоди – кільце стручків навколо стебла. Стручки з верхівковим довгим дзьобом, насіння численне.
Сировина, що використовується кореневище, стебла, листя.
Біологічно активні речовини
Форма використання кормова, їстівна, лікувальна, нродно – господарська ( для плетіння корзин, рогожі), декоративна рослина.
Групи захворювань, при яких використовуються у народній медицині використовують кореневище для лікування бронхіту, сухого кашлю, застуди, лихоманки, віті ліго, лейкодермі.
Строки збору виду рано навесні, до того моменту, поки рослина починає цвісти, можна пізно восени, коли закінчується вегетація.
Медопродуктивність -


Всі визначення | Всі рослини